Vervuiling door oldtimers

De Commissie Duurzaamheid van de FEHAC voert belangrijk werk uit. Het draagvlak voor "die oude auto's" in de maatschappij is niet zo groot als wij als young- en oldtimerliefhebber wel eens zouden willen of hopen. Daarom is het van belang om onze auto's zo schoon en verantwoord mogelijk te laten lopen.

Ook oliemaatschappijen proberen hun steentje bij te dragen, uiteraard niet geheel onbelangrijk voor hun voortbestaan op de lange termijn. Onder andere oude diesels lopen een stuk schoner op GTL, gemaakt uit gas, in plaats van gewone diesel, aldus Ewald Bruinesse van Shell op een recente ledenvergadering van de FEHAC.

Een paar fragmenten uit de FEHAC-nieuwsbrief:

Premiumbenzine tanken is nu al het advies  
Een oude verbrandingsmotor loopt beter op brandstof zonder ethanol. Nadeel van ethanol in benzine is dat het vocht aantrekt (gevolg: roestende tanks) en kan zorgen voor gomvorming in leidingen en carburateurs en dat het rubber slangen aantast. Advies is dus: tank een benzine waar geen ethanol in zit en dat zijn op dit moment Shell V-power, BP Ultimate en Competition 102. Deze benzines hebben ook een hoger octaangetal dan de gebruikelijke RON95 in Euro 95. V-power en Ultimate hebben een octaangetal van 98, Competition 102 heeft -zoals de naam al zegt- een octaangetal van 102. Deze speciale benzinesoorten zijn nu alle drie aan de pomp verkrijgbaar.

Minder giftige stoffen en vooral minder walm en stank  
Het grote publiek waardeert oldtimers om hun charme, om hun uiterlijk en het roept herinneringen op aan de tijden waar deze auto’s, motoren en bedrijfswagens eigendom waren van vorige generaties. Maar vaak hoor je direct daarna: “alleen ze moesten niet zo stinken”. Daar is nu een oplossing voor: veel minder walm en stank en bovendien nog schoner ook. Drie nieuwe alternatieve brandstoffen zorgen ervoor dat er én minder giftige uitstoot is én klassieke voertuigen veel minder geur en rook verspreiden.

Voor meer informatie verwijs ik je naar het oorspronkelijke artikel waar alle informatie en relevante verwijzingen te vinden zijn:

https://fehac.email-provider.nl/web/0bw72c9sfd/yn3ordnkxe/rpcdcvjxy3/mcfsho0lhz